Tisztelt Látogatónk!

A Bajai Szent Rókus Kórház valamennyi dolgozója nevében üdvözlöm honlapunkon.
Intézményünk több száz éve szolgálja Észak-Bácska lakosságának egészségügyi ellátását. Sok tragédia történt a hosszú évtizedek alatt, mint például az 1840-es tűzvész, de ahogy azt követően, később is mindig feltámadt poraiból a kórház. Büszke vagyok az intézmény eddigi teljesítményére, szeretném visszahozni a régi színvonalat. Példaképem, dr. Róna Dezső igazgatósága idejében (33 évig volt vezető) egyszerre több egyetemi tanár is gyógyított a bajai kórházban.
Az utóbbi években is történtek jelentős fejlesztések, így az épületek egy része jelentősen megújult. Ezen az úton haladunk tovább. Úgy vélem, a kórháznak komoly jövője van, az itt élő emberek elfogadják és magukénak érzik az intézményt. Köszönhető ez annak is, hogy valamennyi munkatársa mindig is odaadással dolgozott, dolgozik. Kórházunk a bajai és a környékbeli betegek gyógyulását szolgálja. Hiszen mi hivatásunkat nem munkának, hanem jó értelembe vett szolgálatnak fogjuk fel.

A honlapon Kedves látogatónk minden tájékoztatást megtalál, ami érdeklődését kielégíti, gyógyulási igényeihez részletes tájékoztatást nyújtunk.

Dr. Tóth Gábor
főigazgató   

Dr. Tóth Gábor Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott...   hír olvasása

Dr. Abonyi József nyugalmazott főorvos mesélt az életéről...    interjú olvasásaRövid kórháztörténet:

I. Lipót szabadságlevelet adott ki 1696. dec. 24-én, melyben Baját szabadalmazott kamarai mezővárossá nyilvánította. Ugyanekkor a városnak címerpajzsot is adományozott, mely a tudás fáját ábrázolja az első emberpárral és a kígyóval. (Ma is ez a város címere). A várossá nyilvánítás töretlen fejlődést indított el és a XVIII. sz. végén felmerült a szükségessége egy egészségügyi- szociális intézménynek. A lélekszám növekedésével párhuzamosan emelkedett az öregek, munkaképtelenek és betegek száma is. A fellelhető irattári anyagok bizonyítják, hogy 1793. elején megkezdték kórházunk építését, és 1795. aug. 10-ig be is fejezték.

Az 1840-es tűzvész után újjáépített kórház már nem felelt meg a kor követelményeinek, ezért új kórház építéséről határozott a város vezetősége. 1903-ban állt az új kórház 5 új épülettel, 200 ággyal. A második világháború idején 9 fekvőbeteg osztályunk volt 643 ággyal. Több kisebb - nagyobb pavilon építése után kiemelkedik a sebészeti pavilon építése, mely 1973-ban kezdődött és 1977-ben került átadásra, ekkor 1014 ágyas a kórház. Az 1971-ben épült belgyógyászati pavilont 1979-ben kibővítettük még egy épülettel, így beköltözhetett Bácsalmásról a kihelyezett belgyógyászat II. osztály.

1990-ben megépült az új diagnosztikai pavilon, mely nemcsak építészetileg de műszerezettség szempontjából is kiemelkedő volt kórházunk történetében.

2004-ben átadásra került az új műtőblokk, mely a legmodernebb technikával felszerelve biztosítja a műtéti, sterilizálási feltételeket, valamint az intenzív osztály működését.

2005/2007-ben megtörtént a sebészeti épület hotel rekonstrukciója (valamennyi szobához fürdőszoba jár) és megújultak a rendelők.

2007-ben kialakították a mozgásszervi rehabilitációs osztályt.

2009. november 12-én új nevet kapott az intézmény a dolgozók és dr.Tóth Gábor főigazgató főorvos kezdeményezésére, a városi képviselő-testület egyhangú támogatásával. Az ünnepélyes avatón a négy történelmi egyház képviselői megáldották, megszentelték a Bajai Szent Rókus Kórház épületeit.

2010-ben az intézmény 2,9 milliárd forintot nyert egy új központi tömb építésére a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjában. Baja önkormányzata 340 millió forintot adott a 90 százalékban unió által támogatott pályázathoz. Az új tömbben kap helyet a belgyógyászati, a neurológiai, a gyermekosztály, a szülészet és a nőgyógyászat, valamint az újonnan létesülő stroke centrum. A kis létszámú kórtermek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik majd. Fejlesztik a diagnosztikát is és központi betegirányító egységet alakítanak ki. A leendő ötemeletes épület földszintjén korszerű ambulanciák, az alagsorban az egynapos sebészet helyiségei, illetve a patológia kap helyet. Az új tömböt a patológia és a krónikus belgyógyászat helyén építik fel. A közel 3,3 milliárdos fejlesztés jó példa arra, hogy érdemes az uniós pályázatokat figyelni, azokon részt venni.

2012. május 1-től valamennyi önkormányzati fenntartású kórház, így a Bajai Szent Rókus Kórház is állami kézbe került. A tulajdonost a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet képviseli.